Article Diary - General Knowledge Digest

India General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers

1. Who among the following has been appointed the National Security Adviser by the UPA Government?

(a) Brajesh Mishra
(b) J. N. Daxit
(c) Soli J. Sorabjee
(d) T. K. A. Nair

Answer: B

2. Who among the following is the new Chief Minister of Karnataka?

(a) S. M. Krishna
(b) Uma Bharti
(c) Dharam Singh
(d) Y. S. Rajasekhara Reddy

Answer: C

3. Who among the following has won the Miss Universe 2004 crown?

(a) Jennifer Hawkins
(b) Shandi Finnessey
(c) Alba Reyes
(d) None of these

Answer: A

4. A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day landings of the Allies troops during the Second World War, was held in

(a) Pearl Harbour
(b) Normandy
(c) New York
(d) Lisbon

Answer: B

5. Which of the following cricketers holds the world record of maximum number of sixes in Tests?

(a) Chris Carins (New Zealand)
(b) Viv Richards (West Indies)
(c) Sachin Tendulkar (India)
(d) Wasim Akram (Pakistan)

Answer: A

6. Who among the following has been appointed the new Chief Justice of India?
(a) Justice Rajendra Babu
(b) Justice V. N. Khare
(c) Justice R. C. Lahoti
(d) None of these

Answer: C

7. Who among the following sports persons got the honour of lighting the Olympic flame at the Major Dhyan Chand Stadium in New Delhi recently?

(a) Anjali Bhagwat
(b) Abhinav Bindra
(c) Viswanathan Anand
(d) K. M. Beenamol

Answer: A

8. Who among the following has been appointed new chairman of the National Commission for Farmers?

(a) Ajit Singh
(b) K. C. Pant
(c) Dr. M. S. Swaminathan
(d) Sharad Pawar

Answer: C

9. Which of the following planets crossed the face of the sun (in transit) after 122 years recently?

(a) Mars
(b) Venus
(c) Jupiter
(d) Saturn

Answer: B

10. Which of the following countries was readmitted to the Commonwealth recently?

(a) Nepal
(b) Myanmar
(c) Pakistan
(d) None of these

Answer: C

11. The world governing body of which of the following sports celebrated its 100 years in existence recently?

(a) Football
(b) Hockey
(c) Badminton
(d) Cricket

Answer: A

12. Who among the following won the men?s singles title of the French Open 2004?

(a) Guillermo Coria
(b) Roger Federer
(c) Andy Roddick
(d) Gaston Gaudio

Answer: D

13. Who is India’s first Woman Grand Master in Chess?

(a) Aarthie Ramaswamy
(b) Koneru Humpy
(c) S. Meenakshi
(d) S. Vijayalakshmi

Answer: B

14. The age of a tree can be determined by

(a) Measuring its height
(b) Measuring its diameter
(c) Analyzing its sap
(d) Counting the annual growth rings of its stem

Answer: D

15. Which one of the following pairs of "Mountains:Continents" is not correctly matched?

(a) The Rocky:North America
(b) The Andes:South America
(c) The Alps:Europe
(d) The Ural:Africa

Answer: D

16. Which of the following pairs is correctly matched?

(a) Purna Swaraj Resolution:1929
(b) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh:1931
(c) Formation of the Congress Socialist Party:1939
(d) Simla Confeence:1940

Answer: B

17. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at

(a) Bhubaneswar
(b) Khajuraho
(c) Madurai
(d) Mount Abu

Answer: A

18. Which one of the following is essentially a solo dance?

(a) Kuchipudi
(b) Kathak
(c) Manipuri
(d) Mohiniattam

Answer: D

19. The deepest oceanic trench "Mariana" is located in

(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Pacific Ocean
(d) Indian Ocean

Answer: C

20. Although fog consists of fine drops of water, we cannot see clearly through it because

(a) The light rays undergo total internal reflection in the drops
(b) Fine drops of water in fog polarize the light
(c) The fine drops are opaque to the light
(d) The drops scatter most of the light

Answer: D

21. During the Mughal period, which one of the following were the first to come to India as traders?

(a) Portuguese
(b) Dutch
(c) Danish
(d) English

Answer: A

22. Who among the following Delhi Sultans is known for introducing market control mechanism?

(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Firoze Tughlaq

Answer: C

23. Which one of the following mountain peaks of the Himalayas is NOT in India?

(a) Annapurna
(b) Nanda Devi
(c) Mt. Kamet
(d) Kanchenjunga

Answer: A

24. A rift valley is formed mainly due to

(a) The forces of tension in the earth’s crust
(b) The subsidence of the floor of a river valley
(c) The valley formed after the formation of fold mountains
(d) The deepening of a valley by ice action

Answer: A

25. Who is the author of the book, "The Man Who Divided India"?

(a) Arun Shourie
(b) Dominique Lapierre
(c) Rafiq Zakaria
(d) Salman Rushdie

Answer: C
Attached Files
There are no attachments for this article.
Comments
There are no comments for this article. Be the first to post a comment.
Name
Email
Security Code Security Code
Related Articles RSS Feed
Famous Battles and Wars in India
Viewed 2187 times since Wed, Dec 9, 2009
Pioneers in Science - Physics and Chemistry
Viewed 1861 times since Sat, Jan 16, 2010
Scientific Terms Explained - N to Z
Viewed 1582 times since Sat, Dec 19, 2009
9 Useful Ways to Clean Many Things With Salt
Viewed 1400 times since Sat, Nov 14, 2009
Ancient Indian History Timeline - 1689 AD to 1914
Viewed 1078 times since Tue, Apr 5, 2016
First Expeditioners In World History
Viewed 1487 times since Wed, Jan 13, 2010
Current Affairs Quiz - Collection of Current Affairs Quiz Questions
Viewed 1027 times since Sun, Aug 15, 2010
MENU